Szwedzki stół to jedna z najpopularniejszych form podawania śniadań nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Restauratorzy wybierają z katalogów (Fine Dine) najlepsze urządzenia oraz produkty, pozwalające na podawanie dań na ciepło oraz na zimno. W tej formie serwowania dań goście mają do wyboru najróżniejsze przystawki, dania główne, napoje na ciepło i na zimno oraz desery. Szwedzki stół jest uwielbiany przez osoby z całego świata, ponieważ dzięki niemu można wybrać swoje ulubione składniki i być pewnym, że pierwszy posiłek w ciągu dnia będzie Ci smakować. Poznaj zasady korzystania z bufetu w formie szwedzkiego stołu, tak aby zachowywać się w kulturalny sposób w trakcie śniadania, obiadu lub kolacji.
Jak zachowywać się podczas korzystania ze szwedzkiego stołu?
Jeśli jesteś restauratorem z pewnością zdajesz sobie sprawę, jak bardzo popularny jest bufet w postaci szwedzkiego stołu. Warto zadbać o odpowiednie podanie dań na ciepło i pasującą do klimatu restauracji zastawę. Odpowiednie produkty wybierzesz np. w katalogu Fine Dine, gdzie znajdziesz zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne produktu.
Istnieje kilka ogólnoznanych zasad, których przestrzega się w trakcie korzystania ze szwedzkiego stołu. W życiu każdego człowieka z pewnością zdarzy się przynajmniej jedna sytuacja, w której będzie miał do czynienia z bufetem tego typu. Dlatego warto poznać podstawowe reguły, których znajomość sprawi, że bez problemu zjesz śniadanie lub inny posiłek, nie przeszkadzając przy tym innym gościom.
Kolejka
Pierwszą, bardzo ważną zasadą jest ustawianie się w kolejce przy bufecie. Śniadania oraz inne posiłki są podawane w hotelach w określonych z góry godzinach. W związku z tym może nastąpić sytuacja, podczas której w stołówce pojawi się sporo gości w jednym momencie. Wtedy należy spokojnie zająć swoje miejsca i ustawić się w kolejce. Niedopuszczalne jest, aby do stojącej wcześniej osoby dołączyła później reszta rodziny, partner lub znajomi. Takie sytuacje mogą powodować irytacje u innych gości, dlatego najlepiej zawsze ustawiać się na końcu kolejki.
Umiar
Równie istotne jest zachowanie umiaru. Szwedzki stół to doskonała okazja na poznanie innych smaków i spróbowanie nowych dań, jednak nie jest w dobrym tonie nakładanie wielu różnych rzeczy na talerz. Należy pamiętać, że przy korzystaniu ze szwedzkiego stołu można bez przeszkód podejść do bufetu i wziąć dokładkę. Jeśli wiesz, że chcesz spróbować wielu rzeczy, lepiej od razu sięgnąć po kilka talerzy i nałożyć osobno śniadanie na słono, słodki deser oraz owoce.
Nie wynoś dań poza restauracje
Jednym z największych faux-pas jest wynoszenie jakichkolwiek dań, przystawek lub deserów poza restaurację. Jeśli coś szczególnie Ci smakowało, możesz poprosić kelnera o spakowanie jedzenia na wynos. Jednak w zależności od podejścia restauracji, obsługa może odmówić zapakowania konkretnych dań. Jeśli w hotelu, w którego restauracji jesz śniadanie, również zatrzymałeś się na noc, możesz zapytać o dostarczenie jedzenia w formie paczki do Twojego pokoju. Jest to przydatna możliwość, szczególnie jeśli wiesz, że zdarza Ci się zaspać na poranne śniadania.