Wystrój domu

Najpopularniejsze rodzaje porcelany

najpopularniejsze-rodzaje-porcelany

O popularności rodzaju porcelany decyduje wiele elementów, np. zmieniające się poczucie estetyki, moda na konkretny styl oraz sposób mycia. Restauratorzy dodatkowo biorą pod uwagę odporność na czynniki mechaniczne (zarysowania, stłuczenia), aranżację restauracji, rodzaj kuchni, sposób serwowania potraw, cenę, a nawet prestiżowe nagrody przyznawane producentom porcelany gastronomicznej. Obecnie nie ma większych problemów, aby znaleźć adekwatną do jej przeznaczenia porcelanę. Oferta jest bogata, niezależnie od tego, czy szukasz porcelany do użytku prywatnego, czy biznesowego. Dlatego nie dziwi fakt, że jednym z kryteriów może też być międzynarodowe uznanie, czego przykładem jest porcelana Porland.

Porcelana do domu: cienka i twarda

Porcelana, ogólnie rzecz ujmując, powstaje z mieszanki glinki koalitowej, skalenia i kwarcu. W zależności od składu chemicznego, zastosowania szkliwienia i ozdób materiał ten będzie miał inną wytrzymałość i wygląd. 

Porcelana miękka jest cienka i bardzo delikatna. Pięknie lśni, a namalowane na niej ozdoby długo zachowują wyrazistość. Niestety szybko ulega wyszczerbieniu, dlatego wykorzystywana jest zazwyczaj w domu, i to przy wyjątkowych okazjach. 

Podobnie rzecz się ma z porcelaną kostną. Jej ścianki są tak cienkie, że aż niemal transparentne. A mimo to filiżanki wykonane w tej technice są dość odporne na urazy mechaniczne. 

Twarda porcelana, dzięki zmienionemu składowi, jest znacznie bardziej odporna na ściskanie, stłuczenia i zmianę temperatury. To najczęściej wykorzystywany rodzaj porcelany — obecny zwłaszcza w domach, w których używa się zmywarki.

Do restauracji porcelana wzmocniona

Dla restauratorów bardzo ważnym elementem jest wytrzymałość zastawy, czyli odporność na zarysowania (mowa o nieestetycznych śladach po nożach), stłuczenia (wyszczerbione talerze trzeba wymienić) i wysokie temperatury (konieczność i wygoda mycia naczyń w przemysłowych zmywarkach). Porcelana gastronomiczna ma inny skład chemiczny i jest nieco grubsza niż ta, której używa się w domu. Inny jest też proces jej wypalania. 

Porcelana Porland 

Obecnie jednym z najpopularniejszych producentów porcelany à la carte jest turecka firma Porland. Jej produkty doceniono w 2019 roku nagrodą Global Honoree (przyznawaną w ramach programu IHA Global Innovation Awards za doskonałość w handlu międzynarodowym). 

Kolekcje porcelany Porland łączą najwyższą wytrzymałość z nowoczesnym designem, czyli dwa najważniejsze dla restauratorów elementy. Odporność naczyń na stłuczenia i inne czynniki mechaniczne osiągnięto przez zwiększenie ilości tlenku glinu oraz dwustronny proces wypalania w odpowiednio wysokiej temperaturze. 

To, co sprawia, że porcelana Porland jest wyjątkowa, to różnorodność i wyrazistość nowoczesnych stylów. W ofercie producenta jest biała porcelana o minimalistycznym i awangardowym kształcie, modele przypominające kamionkę oraz oszczędne w formie, kolorowe talerze. Ta ostatnia propozycja nawiązuje też do modnego obecnie trendu „bycia blisko natury”.